Ylmf_OS


Ylmf_OS is chinees voor: "Laten we eens proberen om Ubuntu zo om te bouwen dat een beetje op een afgeschreven OS uit Redmond lijkt."

Hoewel ik van chinezen meer verwacht had zijn ze toch een heel eind gekomen. Een geoefend oog ziet uiteraard al snel Linux en even later ook wel de Ubuntu touch. Op deze pagina een paar hints over de stappen die ik heb gezet om dit hype OS in het Nederlands te kunnen bestuderen. Klik op het plaatje om te vergroten.

Downloaden is natuurlijk al een feest. Op de website: http://www.ylmf.org/ staan een paar leesbare tekens en verder alleen streepjes en puntjes waar ik niet uit kom.

Door een paar gekleurde tekeningetjes aan te wijzen vond ik al gauw een link naar een iso die "final" in zijn naam had. Goed genoeg om eens te proberen.

Nadat Virtualbox de iso geladen heeft meer streepjes en puntjes. De bovenste optie is standaard en laadt een live os. Met wat intuïtie vind ik het icoontje om deze linux distro te installeren. Het scherm waarin naam, username en 2x een wachtwoord moet worden ingegeven herken ik van Karmic. Daarna alleen nog maar de meest rechter knop klikken en de boel is geïnstalleerd.

Na de reboot ga ik op zoek naar het alom bekende terminal icoontje. Dat vind ik en gelukkig herken ik in de terminal de karakters weer.
Laten we beginnen met Ylmf vertellen dat we in Nederland zijn en in het Nederlands wensen te worden aangesproken.

sudo vi /var/lib/locales/supported.d/local

Verander de tekst in:

nl_NL ISO-8859-1

Vervolgels genereren we de nodige bestanden bij deze locale met:

sudo dpkg-reconfigure locales

Verander de environment en voor de zekerheid ook de default locale zodat iedereen strak standaard Nederlands kan lezen.

sudo vi /etc/environment

Vervang de LANG regel door:

LANG="nl_NL"
LANGUAGE="nl_NL:nl"

En ditzelfde geld bij:

sudo vi /etc/default/locale

Vervolgens kies ik voor rebooten. Af en aanmelden zou ook voldoende moeten zijn. Apt-get update en de installatie van vitualbox guest additions verlopen verder redelijk standaard. Klik op de plaatjes om ze te vergroten. Zoals je zit werkt er al meer dan standaard bij Ubuntu. Belangrijke dingen zoals: spele.nl en youtube.
 
 
 
 

 
Comments