Slim.nl? Ik snap het niet

Sinds mijn aantreden als docent ICT in 2006 beschouw ik met stijgende verbazing de activiteiten van Slim.nl. Via deze site kunnen medewerker en deelnemers uit het MBO goedkoop gesloten software kopen van vooraanstaande leveranciers.

Op het eerste oog erg sympathiek allemaal. Dit zou op een of andere manier toch te rijmen moeten zijn met andere sympathieke initiatieven zoals open source software. Je zou op zijn minst verwachten dat je naar "Ubuntu" kunt zoeken en dan een wervend verhaaltje te lezen krijgt over dit fantastische platform dat gratis bij de leverancier te downloaden is. Vergelijkbare reclame voor een product als Open Office zou ook niet misstaan. "Nu 75% korting op de licentie voor OpenOffice als u besteld via Slim.nl!" en na het afreken van de schokkende 0 euro ontvang je een e-mail met een download link speciaal voor de door jou gekozen versie. Sympathiek, wervend en goed in het kader: Nederland Open in verbinding. Daar mag wat mij betreft een stukje subsidie tegenover staan.Ondanks herhaaldelijk aandringen en lange mail-wisselingen lijkt Slim..... niet zo slim als je bij eerste beschouwing zou denken. Dit is het punt waarop ik normaal gesproken zou uithalen naar de betrokken organisaties en een theorie zou neerleggen over de achterliggende redenen van dit gebrek aan aanbod maar laat ik dat eens een keer niet doen.

Laat ik jullie deze keer eens aansporen om net als ik, op formele constructieve toon, aan Slim.nl, vergelijkbare organisaties en de organisaties achter en ernaast te vragen: "Waarom bieden jullie geen OSS aan?" of "Kan ik bij u ook OpenOffice vinden?". Hopelijk hebben we met zijn allen meer succes dan ik in de afgelopen 3 jaar.


Comments