Dia / Dia-gnome plaatjes koppelen aan een Open Office writer document

Iedereen kent het wel. Op een goede dag komt de vraag of je die routine die kennelijk goed werkt even vast wil leggen in een procedure. Onze Microsoft vrienden grijpen dan snel naar Visio, maken een flowchart en koppelen deze aan een word document waarin de beschrijving volgt, onze KDE-verwanten, ook wel Kollega's genoemd, plaatsen een Kivio object in hun Koffice document. Wat is er op dit gebied beschikbaar voor een recht door zee Ubuntu / Gnome gebruiker?

Vandaag schrijf ik een paar regels over de stappen die een Ubuntu / Gnome fanaat moet zetten om het zelfde te bereiken.

Laat ik even aannemen dat het installeren van Gnome vanaf de live CD klaar is en we dus Open Office writer beschikbaar hebben. Dan rest de installatie van Dia Diagram Editor. Deze vinden we gewoon in het Ubuntu Software Center als we zoeken naar diagram. Na installatie vinden we Dia terug in de categorie "Graphics"  van het Applications menu.

 Met Dia kan een geoefende schematekenaar makkelijk uit de voeten. De interface is redelijk standaard en alle veel voorkomende modelleer technieken zijn terug te vinden. Behalve dat je de diagrammen in het eigen ".dia" format kan opslaan kun je ze ook exporteren, bijvoorbeeld naar jpg of [pixbuf].png..

Daar begin het avontuur in oowriter. "Bij Insert, image, from file" kunnen we gelukkig het vakje "link" aanklikken en het geëxporteerde plaatje in ons document opnemen. Om Het plaatje bij te werken naar de laatste versie moeten we wel wat stappen ondernemen.

- Open het ."dia" diagram en werk het bij.
- Sla het op en exporteer het opnieuw.
- In Open Office kies je "Tools, update, update all"Kortom, goed te doen, ook voor Ubuntu / Gnome gebruikers. Geen reden meer dus om met amateuristische procedures aan te komen "Omdat we met open source werken".


Comments