Overgewicht onderwijs

Jan Stedenhouwer, onder andere auteur van ICT lesmateriaal, is een petitie gestart waarin mensen hun bezwaar kunnen uiten tegen een aantal belangrijke weeffouten in ons onderwijsbestel met betrekking tot ICT. Hoewel ik het persoonlijk jammer vind dat er in de petitie bedrijfsnamen worden genoemd wil ik toch iedereen aansporen om dit initiatief te ondersteunen. http://frii.nl/overgewichtonderwijs

De drie belangrijke bezwaren waartegen ondertekenaars bezwaar maken.

- Het kan niet zo zijn dat studenten thuis, op BPV bedrijven en op alle andere plaatsen waar zij leren, verplicht worden om niet vrije software te gebruiken om leermiddelen of administraties te ontsluiten. Kortom alle studenten moeten met open middelen, b.v. Firefox op Linux toegang kunnen krijgen tot het online lesmateriaal. Een browser vereisen die niet levenslang vrij te gebruiken is zou verboden moeten zijn. Een bestand aanleveren dat alleen gelezen of gebruikt kan worden met software die niet levenslang vrij te gebruiken is zou ook verboden moeten worden. Leren doe je immers voor het leven.

- Nog belangrijker is het dat het nu wel eens verboden mag gaan worden om op een school, leerlingen en studenten verplicht platform specifiek onderwijs te geven als deze platformen niet open, beschikbaar en controleerbaar zijn. Het kan niet zo zijn dat een leerling die prima kan tekstverwerken met open-office blijft zitten vanwege een onvoldoende voor Word. 

Op een ICT school kan ik mij voorstellen dat studenten verplicht kennis moeten hebben van een aantal veel gebruikte systemen naast de open varianten. Deze worden dan ook allemaal getoetst. Maar in het basis onderwijs, het algemeen vormend onderwijs, het beroepsonderwijs en het wetenschappelijk onderwijs moeten studenten en leerlingen leren om met vrije software te werken. Alle vaardigheden die je ontwikkeld in het werken met Open-office kun je gegarandeerd over 20 jaar nog steeds toepassen zonder dat je daarvoor licentierechten hoeft af te dragen. Alle kennis die je opdoet over het onderhouden van een Linux systeem, backups maken, software beheer en koppelingen kun je gegarandeerd over 20 jaar nog steeds toepassen zonder te betalen voor de Linux licentie. 

Mensen zijn makkelijk geneigd te denken "Het zal wel niet gratis blijven", Die mensen raad ik aan om eens "copyleft" te googelen.

- Tot slot mag er eindelijk wel eens een eind komen aan het leveren van software aan studenten, docenten en ouders tegen prijzen die in geen verhouding staan tot de winkelprijs van het product. Als drugsdealertjes struinen leveranciers van gesloten software de schoolpleinen af om kinderen aan zich te binden. Gek genoeg worden ze hartelijk welkom geheten door digibete schoolbestuurders die in de dealers, ICT-specialisten denken te zien die het gebrek aan ICT competenties van het team kunnen komen compenseren. Eenmaal opgegroeid en geïndoctrineerd dwingen deze studenten en leerlingen, werkgevers, andere organisaties en relaties met hun gesloten bestandsformaten en beperk toegankelijke informatie de hele maatschappij tot het slikken van gesloten software. 

Kortom, ook al ben je het misschien niet 100% eens met de strekking van de petitie, toch maar even tekenen zodat het onderwerp een keer besproken kan gaan worden in de 2e kamer.
Comments