Je staat er niet meer bij stil

Vandaag heb ik een dag gewerkt. Dit is niet zo spannend. Misschien toch eigenlijk wel want maandag is mijn "vrije" dag. In het onderwijs betekent dat een dag waarop je alles kan doen dat op die andere 6 dagen blijft liggen en waarvoor je toch al nauwelijks betaald wordt. Wat veel spannender is dan het gezever van een workaholic is het feit dat ik deze dag gewerkt heb met de Bèta 1 van Ubuntu 10.04. Een dag lang probleemloos productie draaien op een bèta OS? Je staat er eigenlijk niet meer bij stil.

Installeren:

De ISO was in 10 minuten binnen. een kwartiertje later had ik een bootable USB stick en kon ik beginnen. De installatie procedure vraagt voorkeurstaal en locatie en verder moest ik aangeven waar de vrije ruimte zich bevond waarin Ubuntu zich kon installeren. Tot slot nog mijn naam en wachtwoord instellen en wachten tot alles op de hardeschijf was gezet. Alles bij elkaar 20 minuten en ik kon inloggen.

Wel bij nagedacht:

Voor internet moet ik aangeven wek draadloze netwerk ik wil gebruiken. De paranoia systeembeheerder hier deelt geen adressen uit met DHCP en heeft een WPA key van 832 tekens dus daar was ik even zoet mee. +- 2 minuten. Uiteraard wil ik wobbaly windows en een kube anders kan ik niet werken:-) daarvoor moest ik de compiz-settings-manager installeren. +- 10 minuten waarvan 7 om alles te testen :-)

Niet bij nagedacht:

- Een mailtje kwam binnen met een link naar uitzending gemist. Silverlight laat zich nu ook door Novell moonlight bedienen. Deze installatie ging in 1 keer goed. en het filmpje startte met geluid. zoals het hoort.

- Of ik even een document wilde printen. Geen probleem, stekker in mijn USB poort, printer aan. PDF open en print. Geen issues, alles werk, niet over nagedacht.

- Toch maar even boodschappen doen. De laptop zonder voeding op de tafel dichtgeklapt achter gelaten. Eenmaal terug thuis gekomen was de laptop stil en afgekoeld. er flikkerde slechts 1 ledje. Openklappen, power button indrukken en binnen 2 seconden kon ik inloggen. De batterij had in de 3 tussengelegen uren nog geen 5 minuten aan stroom verloren. Het draadloze netwerk was binnen 10 seconden hersteld.

Conclusie:

Heb je een beetje ballen en een zwak voor Ubuntu, update naar de eerste Bèta en help mee om van Ubuntu 10.04 weer een uitstekend product te maken. Ik zeg uit ervaring: "Gewoon doen :-)"


Comments