8 GB Dropbox online opslag / backup / file-sharing


Wat?

Op het eerste gezicht lijkt Dropbox een uitgeklede versie van Google Apps of ZOHO. Bij nader inzien voegt het wel degelijk iets toe aan werken vanuit de wolken. Bestanden worden op alle systemen waarvan je gebruik maakt lokaal opgeslagen en tevens ergens ver weg op een server van Dropbox. Dit betekent dat je vrij kunt werken aan je bestanden, ook als je niet online bent (Deze functie is tijdelijk niet beschikbaar in google apps), en dat deze worden gesynchroniseerd met het netwerk en al je andere laptops en telefoons zodra deze contact hebben met internet.

Voordelen:
- Gratis
- Alles in je dropbox is overal beschikbaar
- Nette integratie met nautilus (die filemanager van gnome waarvan je altijd de naam vergeet)
- Duidelijke en overzichtelijke status van mappen en bestanden.

Nadelen
- Een security hazard. Sla niets op in Dropbox dat je niet met heel de wereld wilt delen.
- Bestanden worden onversleuteld lokaal opgeslagen.
- Geen grafische voortgang indicatie bij grote bestanden
- Geen diff functie om de wijzigingen in bestanden aan te duiden tussen verschillende versies.

Hoe?

Nadat je je aangemeld hebt bij Dropbox krijg je een introductie en een overzicht van je bestanden. 1 van de opdrachten die je krijgt om extra ruimte te verdienen is het installeren van de software op je PC. Ubuntu gebruikers worden verwend met een debian package die direct geïnstalleerd kan worden. Na installatie lijkt er niets veranderd. Dat klopt, met het commando:

man dropbox

kan de geïnteresseerde gebruiker lezen welke mogelijkheden er zijn. het belangrijkste commando dat je wilt starten is:

dropbox start -i

Na dit commando zal er een wizard starten die de installatie afmaakt.

Standaard maakt de wizard een map Dropbox aan in je home directory. Bestanden die je daar in kopieert of plakt worden automatisch online opgeslagen en gesynchroniseerd met alle computers waarop je Dropbox hebt staan. Gedeelde bestanden worden meteen gesynchroniseerd met de computers van collega's waarmee je de bestanden deelt.

Zet een bestand in de "Public" folder om hem met iedereen te delen. Rechts-klik erop en kies voor "Dropbox", "Copy public link" en op je klembord staat een link naar de online versie van het bestand dat iedereen kan downloaden.

Bekijk de status van al je Dropbox folders met:

dropbox status


Huh?

Maar we hebben toch Ubuntu one?

Dat klopt. Zover ik weet is de opslag van Ubuntu One echter niet voor Windows en Mac gebruikers toegankelijk en dat beperkt het online delen van bestanden tot de meer klassieke methodes. Eigenlijk zouden die laatste stervelingen die nog niet met Linux werken beter over kunnen stappen. We zijn het aan hen verplicht om ze te bevrijden. Maar tot de dag dat iedereen minimaal ook met Linux werkt zullen we toch gebruikers van andere platformen willen blijven faciliteren.

Waar?

Begin maar eens hier: Dropbox

Comments